torstai 8. kesäkuuta 2017

Lomalla

Aloitettiinkin agilityloma jo nyt kesäkuussa treeniolosuhteiden ja motivaationkin takia. Jotenkin vaikeampi tehdä tosissaan, kun tietää, että tauko on tulossa eikä ole muuta kuin vapaatreeniä. Palataan kentille sitten jossain kohtaa heinäkuuta ja toivottavasti silloin treenipaikkana on taas Ojanko. Mutta nyt lomaillaan ja treenataan muita juttuja. Mikään suuri treeniloma ei siis ole kyseessä, vaikka joku viikko voisi olla ihan hyvä vaan olla.

Ne muut jutut, joita treenaillaan, on toko ja paimennus. Kävin katsomassa tokon SM-kisoja, mikä aika yläätyksettömästi aiheutti treenimotivaatiota. Alkoi yhtäkkiä tehdä mieli sekä Kaapon että Kirin kanssa kokeeseen. Kaapolla se ei mikään suuri työ sinänsä olekaan, kun taas Kiri ei oikeastaan osaa mitään. Edes mennä maahan. Niinpä nyt ollaan ostettu namuja ja ryhdytty töihin. Ja nimenomaan ruokapalkalla mennään, koska Kaapo tekee sille nykyään ihan riittävän innokkaasti eikä silloin jumita pallosta haikaillessaan. Eli kuuntelee paremmin ja toimii terävämmin. Kirillä lelu nostaa kierrokset sen verran korkealle, ja äänenkäyttö tulee siinä mukana, että en taida noihin viihdykkeisiin sen kanssa tokojutuissa koskea. En kyllä Kaapollekaan alkeita kamalasti lelulla treenannut.

Kirin tokoilut painottuu nyt alkuun seuraamiseen, josta se osaa tarjota oikeaa paikkaa jonkin verran. Tästä kiitän sitä, että treenasin joskus silloin, kun Kiri oli vielä sheltin kokoinen. Lisäksi harjoitellaan sivulla takaosan käyttämistä ja edestä oikeaan kohtaan tulemista sekä erityisesti kapulan pitämistä. Kärsimättömälle olennolle se on suhteellisen haastava tehtävä, mutta innoissaan Kiri kapulan suuhun ottaa. Että eiköhän se jollain konstilla rupea luonnistumaan. Oli Kaapollakin tässä paljon opeteltavaa silloin joskus.

Kaapolla voittajan isoimmat haasteet on jäävien istuminen ja tunnari. Tunnari oli hyvä silloin, kun sen opetin, mutta ajan kanssa huolellisuus on kadonnut ja tyyppi kaahottaa kapuloille suu auki maistelemaan. Kyllä sillä käsitys tehtävästä on, mutta huolellisuus on kadonnut. Testasin tässä yksi päivä taas tunnaria metsässä kävyillä ja siellähän se tekee tosi kivasti. Siksipä ajattelin kyyditä tunnarikapulat seuraavaksi metsään, jos siitä saisi oikeaa fiilistä ja onnistuneita toistoja. Olen myös huomannut, että mitä enemmän kapuloita on, sen paremmin Kaapo keskityy, eli tehdään nyt alkuun isolla kasalla.

Jäävissä istuminen on ollut haaste. Treenatessa osaa, kun tehdään kokeen mukaista kuviota, mutta kahdessa kokeessaan on mokannut asennot. Tavallaan ei ehkä suurikaan ihme, koska Kaapo ei treenatessa osaa istua, jos kuvio on "vääränlainen". Eli siis jos vaikka teen seuraamista käännöksineen ja sitten yhtäkkiä pyydänkin istumaan vauhdissa, niin pieni koira ihan hämmentyy, että mitä. Aionkin nyt siis saada kaikki asennot toimimaan erilaisissa tilanteissa, esim. ruutua tai hyppyä kohti kävellessä, jolloin Kaapo ei ole kovin hyvin kuulolla. Ehkä näiden kautta osaaminen olisi sitten vihdoin riittävää kokeessakin.

Tokon lisäksi ohjelmistoon on päässyt paimennusta. Ei ehkä olisi kannattanut edes kokeilla, koska jo kolmen treenin jälkeen alan olla aika pahasti koukussa. Kaapohan pentuna ja nuorena on nähnyt lampaita ja syttynyt, mutta sen jälkeen lammasjutut jäivät kokonaan. Nyt keväällä iski jostain innostus ja niinpä ryhdyin rahojani tuhlaamaan. En kyllä ole katunut. Kaapo on ollut hirmu taitava paimen. Se on kohtelias lampaille, vaikka liikkuukin varsinkin alussa aika kovaa ja turhan lähellä. Lisäksi ylipäätään treenaaminen ja ikä on tehnyt yhteistyöstämme sen verran hyvää, että Kaapo on lampailla hienosti kuulolla ja kun viime kerralla otettiin maahanmenoja tasapainotreeniin mukaan, niin kaikki meni mukisematta läpi. Olen kyllä niin innoissani nyt näistä jutuista ja varovaisesti mietiskelen, jos saisi joskus ainakin perusradan suoritettua... Mutta saan nyt nähdä. Ihan täysin keltanokkana on aika haasteellista arvioida mihin aika (ja rahat) riittää. Hirmu nopeasti nyt alkuun on kuitenkin kehitystä tapahtunut ja olen kouluttajilta saanut sen käsityksen, että Kaapon kanssa voidaan edetä vauhdikkaasti ainakin nyt tämän perusteella, mitä tähän asti on nähty.

3 kommenttia:

  1. No hei huippua että te ootte innostunut paimennuksesta!! Se onki sitten helposti menoa kun antaa sille mahdollisuuden :D Sinne vasta saakin aikaa ja rahaa palamaan... ;) missä te treenaatte?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti vielä jatkaa että nimimerkillä alunperin koiran mieliksi aloitettu harrastelu muuttui omiksi lampaiksi jne... :D

      Poista
    2. Me ollaan nyt käyty Primal Sensellä. Someroa mietin, mutta se on turhan kaukana. Ja en kyllä yhtään ihmettele noita omia lampaita, kun on jo nyt tullut ajateltua, että olisipa kivaa, jos joskus voisi kesäksi ottaa... :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!