lauantai 4. marraskuuta 2017

Miten kävi Kaapon juoksareille?

En ajatellut kirjoittaa tästä, mutta koska kysyttiin, niin kirjoitanpa sitten kuitenkin. Tavallaan on kyllä tehnyt mieli muutenkin, että antaa nyt sitten mennä.

Niin että kuinka juoksariprojektille sitten kävikään? Lyhyesti sanottuna se loppui. Ja koska valmistahan siitä ei ikinä olisi muutenkaan tullut, niin lienee selvää, että se loppui tappioon. Tässä olisi ehkä hyvä hetki onnitella itseään hienosti hukatuista kahdesta vuodesta meidän kisaurasta. Toivottavasti niitä on vielä tuplasti jäljellä. Enempää kun ei ole. Kaapo nimittäin menee ja täyttää kuusi ensi kuussa. Lienee aika tehdä muutakin kuin treenata tuota aika keskeiseksi kasvanutta estettä.

Mutta siis miksi ja mitä oikein tapahtui? En oikeasti osaa vastata, joten tyydyn vain veikkailemaan. Oli varmaan virhe pitää kesällä niin pitkä tauko ja erityisen iso virhe oli innostua hyvin menneistä muutamasta treeenistä tuon tauon jälkeen. Oli virhe lähteä vaikeuttamaan ja oli virhe lähteä testaamaan kisoihin. Varmasti oli huono idea antaa vahingossa Kaapon juosta muutaman kerran puomi osumatta ja antaa silti jatkaa matkaa keskeyttämättä. Hän kun on suuri eläin, jolla on suuri laukka. Laukka josta me molemmat ollemme ylpeitä kaikkialla muualla paitsi puomilla. Puomin juoksemisesta se teki vaikeaa. Tai siis vaikeaa, jos halusi osumia ylös tai alas, saati sitten molempiin. Keväällä alasmenon osuus vielä onnistui ainakin suhteellisen hyvin, mutta syksyn mittaan ei enää kumpikaan.

Sinänsähän asiassa ei olisi ehkä ollut niin suuren katastrofin aineksia, jos en olisi ehtinyt jo innostua ja ryhtyä malttamattomaksi. Toisaalta matosta ei tuntunut olevan suurta apua helpottajana eikä Kaapo enää osunut niillä helpotuksilla, joilla se osui poikkeuksetta vielä kesällä. Kaapolta hävisi fokus kontaktille ja homma levisi käsiin. Syyskuun lopulla harkitsin ensimmäistä kertaa tosissani luovuttavani. Testasin jopa kerran pysäytystä, mutta päätin kuitenkin olla sinnikäs. Tai itsepäinen, miten asian nyt haluaa nähdä. Palattiin treenaamaan pelkkää alastuloa, tehtiin namimaatille ja tehtiin lelulle. Tiukensin kriteeriä ja sain katsella paljon myös erittäin hienoja osumia, mutta koko puomi ei onnistunut muuten kuin niin, että kävelin ja myöhemmin ei enää niinkään. Täyttääkseen uuden kriteerin Kaapo joutui kokoamaan, sillä neljä Kaapon laukkaa ei mahdu rennosti puomille eikä kolme riitä osumiseen yhtään sen enempää ylös kuin alastullessakaan. Kaapo siis ei keksinyt, miten kykenisi toteuttamaan uuden kriteerin kovassa vauhdissa, jonka takia aina, kun yritin juosta, sain kuunnella rytmikästä ääntä tumps, tumps ja tumps. Kaapolle oli lopultakin kehittynyt helppo luonnollinen tapa suorittaa tuo este.

En tiedä olisinko onnistunut, jos en olisi lähtenyt kiristämään kriteeriä. En tiedä olisinko onnistunut, jos olisin viitsinyt turvautua mattoon kriisin keskellä vähän enemmän. Oltaisiin me ehkä uudellakin kriteerillä voitu onnistua, jos olisin antanut enemmän aikaa. Kuukausi vielä treenattiin. Se oli jatkoaika, joka on nyt loppu. Asia ei mennyt eteenpäin ja päätin myöntää tappioni. Aikaa ei ole loputtomasti enkä sitä aio tuohon yhteen esteeseen enää enempää tuhlata. Kaapon juoksarit oli tässä.

Juoksarit oli siinä, mutta sehän ei tietenkään poista puomia päiväjärjestyksestä. Jos agility ylipäätään tuntuisi Kaapon kanssa juuri nyt niin vaikealta kuin se vielä reilu vuosi sitten tuntui, olisin varmaan heittänyt hanskat tiskiin kokonaan, lopettanut koko estehyppelyn. Ei nimittäin varmaan ole suurikaan yllätys, ettei Kaapon pysäreillekään nyt mitenkään erityisen hohdokasta kuulu. Senhän takia koko projektiin alunperin lähdinkin, inhosta 2on2offia kohtaan. Vaikea edes selittää kuinka pahalta tuntuu katsoa vanhaa hiippailua, kun eihän ne parhaat juoksarihetket ja se vapaus ole tietenkään mihinkään mielestä hävinneet. Noina hetkinä haluaisi lopettaa, ettei tarvitsisi enää koskaan nähdä samaa. Ettei tarvitsisi miettiä päätään puhki, kun yrittää keksiä, miten saada tuosta otuksesta rento ja iloinen pysähtyjä.

Mutta sitä asiaa on mietitty ja hyviäkin pysäreitä nähty. Näillä mennään ja viikon päästä kokeillaan kisatakin. Saa nähdä kuinka huono idea sekin sitten on, mutta vakaa päätös nousemisesta vihdoin ja viimein sinne kolmosiin ei nyt enää jaksa odottaa yhtään enempää.

Tämän sepustuksen perusteella voisi ehkä olettaa, että en ihan erityisen suuresti pidä tuosta esteestä ja että katuisin parin vuoden takaista päätöstä. Ei se ehkä viisas päätös ollut ja kisaamisen kannalta typerin ikinä, mutta viime vuodessa oli puomitreeneineen ihan kamalasti hyvää enkä sitä vaihtaisi pois. Viime vuonna laumaan saapui myös olento, jonka kanssa puomin juokseminen on yhtä pilvilinnoissa leijailua. Kirille se on lasten leikkiä. Hän on treenannut nyt namikoneella reilun kuukauden ja siirtynyt tasamaalta täysikorkealle monta viikkoa sitten. Tyyppi viljelee käsittämättömällä varmuudella eroteltuja takajalkaosumia aivan kontaktipinnan alaosaan eikä tunnu hätkähtävän mistään. Kirin juoksariporojektin helppous olikin yksi lopulta hyvin ratkaiseva tekijä siinä, miksi Kaapon kanssa päätin antaa olla. Sen kanssa väännettiin koko viime kausi ja kaikki työ onnistuttiin tuhoamaan alle kuukaudessa. Toiset osaa ja toiset ei. Ja toisilla pitäisi olla aikaa, toisilla ei enää yhtään niin paljon.

Että niin siinä sitten kävi. Piste.

2 kommenttia:

 1. Arvostan suuresti, että pystyy tunnistamaan omat ja koiran rajallisuudet. Vaikka se johtaisikin siihen, että joutuu kohtaamaan tappion, jota mahdollisesti joutuu muutaman kerran selittelemään muille.
  Nähdään kakkosten kisoissa, mekin pyöritään vielä niissä kemuissa! Tosin loppuvuosi ollaan kisatauolla ja odotellaan vuotta vaihtuvaksi, että päästään juoksentelemaan vähän matalimmilla rimoilla pikkumakseissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivoista sanoista :) Onhan tämä päätös ulos päin hiukan kummastusta aiheuttava, mikä toisaalta ei haittaa, koska tästä asiasta on kyllä aika paljon sanottavaa ja tavallaan mukava jutella eikä vaan omassa päässä vatvoa. Ja joo, törmäillään karkeloissa, tosin toivottavasti siellä kolmosissa, koska me aiotaan nousta ennen joulua :'D

   Poista

Kiitos kommentistasi!